Ubytování v Aprice

St. Moritz, Švýcarsko

St. Moritz (česky Svatý Mořic), je nejen proslulé zimní středisko v kantonu Graubünden, ale také jedno z nejluxusnějších lyžarských středisek celé Evropy. Kromě skvělého lyžování  v okolí jsou v centru městečka k vidění také butiky světoznámých módních návrhářů. Svatý Mořic je velmi oblíbeným zimním střediskem nejen britské královské rodiny.

Svatý Mořic se nachází na břehu jezera Moritzer See, v nadmořské výšce 1843 m. Středisko ze severu obklopuje pohoří Albula a z jihu Bernina. Za svoji proslulost vděčí nejenom skvělým lyžařským terénům ve svém okolí, vývěrům minerálních železitých pramenů s velkým obsahem oxidu uhličitého ale také ideálnímu klimatu údolí Engadina – slunce zde svítí 322 dnů v roce a nejen proto Svatý Mořic, vzdálený pouhých 70 km od střediska Aprica, stojí za návštěvu.

Lyžuje se zde především na svazích Lagalb, Corvatsch a Corviglia. Poblíž u městečka Pontresina leží známý ledovec Morteratsch. Svatý Mořic byl mimo jiné dějištěm zimních olympijských her v roce 1928 a 1948.

Železniční spojení získal St. Moritz v roce 1904, kdy sem byla tunelem pod Albulským průsmykem prodloužena Rhétská dráha. O 6 let později byla dokončena Berninská dráha tzv. Bernina Express do italského Tirana, která jako jediná železnice překračuje Alpy bez použití vrcholového tunelu. Není použita ani ozubnice, přitom mezi stanicemi Tirano (429 m n. m.) a Ospizio Bernina (2253 m n. m.) trať překonává výškový rozdíl 1824 m; sklony na trati dosahují až 70‰.

Po Rhétské dráze jezdí ze Svateho Mořice světoznámý Glacier Express přes Reichenau-Tamins až do stanice Disentis/Mustér, kde přechází na trať společnosti Matterhorn-Gothard-Bahn, po níž pokračuje do Brigu na Simplonské dráze a odtud do Zermattu. Cestu urazí za 7,5 hodiny, projede přitom 291 mostů a 91 tunelů.

 

Napište nám

Novinky

Presena-cabinovia

Lyžování na ledovci Presena v nedalekém Passo Tonale: Nová kabinková lanovka v provo...

Via Clef_2

Apartmány residence Clèf vybavené mikrovlnnou troubou a varnou konvicí!...

Aprica

Větší nabídka ubytování. Tento rok máme rozšířenou nabídku ubytování v apart...